torstai 1. toukokuuta 2014

Kuvia pihaton rakentamisesta

Mä kirjootin tänne että voisin laittaa kuvina eri vaiheita kuinka meirän pihatto rakennettiin, ja siitä oltiin kiinnostuneita joten tässä tää nyt olis. Tästä postauksesta tulee varmaan aika pitkä, enkä välttämättä muista/osaa kertoa joka vaiheesta kaikkea, mutta yritän parhaani! Pihattohan on tosiaan rakennettu vuonna 2009, ja sinne mahtuu n.100 elukkaa.
Tässä siis ihan alkuvaiheen kuvia. Kaivinkoneella myllättynä koko alue mihin navetta nousi, sekä ajettu soraa jne. Alimmissa kuvissa on jo valettu toloppien paikkoja.


Jos en ihan väärin muista, nii vasen yläkuva ois aseman monttu, vasemmalla alhaalla lietesöiliö saanu seinät ja oikeat kuvat on tolopituksien valuusta ja sitte tehtii kivijalakoja ym, minkä päälle navetan seinät nostettiin.


Siinä tosiaan lyärähän ulukoseiniä pystyhyn. Elementit ja pystytyksen hoiti siis Hietalahti ja pojat OY, jokka oli tosi tunnollisia ja mahtavia tyämiähiä, ja joihinka oltiin tyytyvääsiä koko rakennusprosessin ajan. Kun ulkoseinät oltiin saatu pystyhyn, alettiin seiniä kokoamaan sisäpuolelle.

Tässä siis kuvia navetan sisältä seinien laiton jälkeen. Vasen ylä : näkymä heinäladosta navettaan, tos kohtaa menee nyt ruokintapöytä. Vasen ala : lypsymonttu ton seinän oikealla puolella.

Lisää paalutusta ennenkö alettiin laittamaan kattoa päänpäälle

Yks rakennusvaiheesta hianoin, kohta saadaan katto päänpäälle! Kuvissa siis kattotualien laittoa


Seuraavaks alakooki sitte katon laurootus. Alla olevat kuvat siitä

Ja sen jäläkeen katon pellitys
Katon harja on koko matkalta keskeltä auki, koska siihen tuli valokate, jotta lehemät sais maharollisimman paljo luannonvaloa vuodenajasta riippumatta, joka on tunnetusti lehmälle tärkiää. Valokatehan näyttää tältä : 

Sitte alakoo valuhommat kunnolla navetas.Alla olevat kuvat siis niistä.
Ensimmääsenähän navetan pohoja ajettiin täyteen hiataa ennen valuhommia.

Vasen ylä : Ensimmäänen valu. hiaho/vasikka rivin raapan pohoja
Vasen ala : Lehemä pualen raapan paikan valun valamistelua
Oikia ylä : Lypsymonttu
Oikia ala : Navettakeittiö
Siinon navetan päädytsaatu laurootettua


Kioskit ja laattiamattoja ym rompetta


Mulla on näköjään kauhavalla kotona se tikku, mihnä on kuvia kun navetta on jo ns valmis mutta ei oo viälä elukoota sisällä. Paan siis kuvia miltä navetta näyttää nyt, kun siellä on asuttu se 5 vuotta :)

Tosiaan pihatosta on kesääsin aina ovet auki laitumelle, nii lehemät saa vapaasti olla joko sisällä/pihalla. Meillä on muutama lehmä jotka tykkää olla pihalla vaan kun on pilvistä ja viiliää tai sataa :D


Asemahan tosiaan on DeLaval, 2x5 paikkaanen kalanruotoasema.

ja lehemä puolen ruokintapöytää. Tosi huono laatu ku kännykällä otettu..
Ensilumi poikimakarsinas




Hiahopualen tuas ruakintapöyrän pääaukoos on tosiaan lukkoportit, on hiahot paljo helpompi siämentää jne kun saa päästä kiinni siksi aikaa



Huh, siinä olis ny tämä postaus! En tiiä olisko ollu järkevämpi laittaa kahdessa osassa mutta ehkä kivempi lukia näin niin pysyy kärryyllä. Tosiaan mun tikut on kauhavalla, niin kunnon kuvia sisältä ei täs koneella viälä oo. Mutta ku meen viikonloppuna kotia nii kuvaalen tänne navettaa teille! :) Toivottavasti ees saitta piäntä käryä kuinka kaikki tapahtuu. Ja mulla jäi varmasti miljoona asiaa kertomatta, joten kysyä saa!




3 kommenttia:

  1. Oisko sul pohjakuvaa tai voisitko piirtää (ei tartte olla mittakaavassa), ni hahmottas ton kokonaisuuden vähän paremmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä navetan toimistos kuva pohjapiirroksesta. voin ottaa siitä kuvan ku meen taas kotia perjantaina, saa parheiten oikian käsityksen:)

      Poista