maanantai 19. toukokuuta 2014

Varpu

Tästäki tuloo varmasti aika hyvääsen pituunen postaus, mutta Varpu on yks hianoommista lehemistä mitä meillä on ollu, ja se on ollu mun silmäterä heti syntymästänsä joten aattelin kertoa tästä enemmän.



vasen on Vadelma ja oikia Varpu

Mulla ei oikiastaan oo ikään ollu mitään tiättyä ''lemppari'' lehemää ainakaa näi vahavasti ku Varpu. Varpu on syntyny 14.2.2006 ja on meillä viäläkin. Sehän ei mikään maailman parhain lehmä oo rakenteeltansa tai lypsyskää, mutta sitäki rakakhampi elukka! Löin aikoonaan varpulle riimun päähän ihan parin päivän ikääsenä ja taluttelin sitä ja muita vasikoota, ja siitä se jotenki lähti. Siitä kasvoo yhtäkkiä sellaanen oma, ja jota hoiti selevästi enee ku muita. Ton kans on kyllä niin kaikki mettät ja tiät kiärretty mitä meirän lähistöllä on!

Varpu ei oo meirän navetan suurimpia elukoota, mutta sitäki luonnekkaampi ja vantterampi. Täs on kuvia varpusta hiahoaikana, oikia kuva on Varpun ekan siämennyksen jäläkee ja oon tuos viämäs sitä takaasi hiaholaitumelle navetasta.

Varpun ensimmäänen vasikka, sonnipoika Uljas

Varpu on aika ''sonnimainen'' lehemä. Se ilmoottaa kyllä hyvin jos joku on häriis, ja muutoonki välillä möhkii ku sonni :D Varpun emänemä oli Kielo, jolla oon aikoonaa iihan pikkulikkana opetellu lypsämää. Se sai maailmahan monta vasikkaa, ja jos en ihan väärin muista nii tais olla vaan yks sonni, muut lehemääsiä. Varpun emä oli Tuulikki, joka sai maailmahan ainoastansa Varpun. Sille tuli halavaus josta ei koskaan parantunu nii piti laittaa pois. Varpu itte taas on tähän mennes antanu maailmahan vaan yhyren lehemääsen (Hissu) ja muut sonnia. 


Tämon Varpun lehemäänen Hissu. Kuva on vuaren vai kaks vanaha, joten tuoki on nykyysin jo ihan lypsylehmänä ja saanu itekki vasikoota. Tämä kyllä on tullu nii emähänsä! Samanlaanen mulliinen mutta lypsys kyllä viää äiteensä. Vaikka utarehien pyyhkiminen ennen lypsyn laittoa onki inhottavaa ;D


Varpu on maailman kultaasin ja kiltein lehemä. Ilmootin sen 2006 vuonna lemmikkilehden vuoden lemmikki kisaanki, joka me voitettiin just varmaan sen takia, kun oli vähä erimoosempi eläin kysees:)




Nämä kaikki kuvat on vanhempien tikkujen syöveriistä kun oltiin viälä parsinavetas, joten Varpullahan ei oo enää sarviakaan tietenkään niinku ei muillakaan ku ollaan pihatossa. Mulla ei oo täs mun koneella juuri mitään kuvia viälä ku tämon aika uus, joten kattelen joku päivä tikkuja niin saatta Varpusta kuvia viimeajoolta. Uusia talutuskuvia Varpusta viimeestään, kun otetaan valmistujaaskuvat, johon aattelin ottaa Varpun kaveriksi :) Ja toivottavasti keriittääs ne lehemät laittaa viikonloppuna pihalle, sais vähä erilaasia kuvia tännekki vihdoin :) 





4 kommenttia:

  1. Onkos nuo riimut muuten hommattu mistä? Ite aattelin, että vois noita meijän vasuja riimuun ja talutukseen totuttaa eli mistähä löytyis pienille sopivan kokosia riimuja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mun mielestä nuo pienet on ihan vaan prismasta ja tokmannista. Niskaremmiin on pitäny tehä lisää reikiä, mutta muuten on tosi sopivat! :)

      Poista
  2. Me ostettii nyt K-maataloudesta testattavaks yks maitovarsan riimu. Tosiaan joutu yhen reiän tekee lisää, mut muuten oli aika passeli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mietinkin jälkeenpäin, että justiin tollasestaki vois löytää tai agrimarketista. Se kyllä helpottaa palio vasikootten ulos opettamista lankoohin ku ensin riimunkans opettaa niille lankaa :)

      Poista